fredag 16 juli 2010

M-mm

Vi har givetvis envist stått emot alla goda råd och tips från BVC och andra om att inte ta upp Signe när hon skriker på natten, att inte amma, och liknande grejer för att få henne att sova bättre. Det är inte vår stil, helt enkelt. Så ingen fem-minuters-metod (5-mm) här, inte.

De senaste dagarna har vi dock, lite omedvetet, ägnat oss åt en uppenbarligen fungerande sömnmetod. Signe har två av de tre sista nätterna sovit sju (7!!!) timmar i sträck, ett definitivt rekord, och i bästa fall början på en trend. Således vill jag här beskriva den mycket effektiva mormors-metoden (M-mm).

Ta en i vanliga fall mycket ambitiös och närvarande ammande mamma, som samsover med sitt barn. Ge henne en väldigt elak virusinfektion. Placera henne i en sommarstuga med en mormor som säger "klart Signe ska sova med mig!", och få henne att inse att det är det enda rimliga. Dra ut på virusinfektionen en fyra, fem dar, så att när hon väl är frisk verkar det bara dumt att ändra sov-arrangemangen, som passar alla utom mammans samvete. Få tyst på samvetet med en folköl på bryggan, som hon kan dricka i fred med sin partner.

Se till att mormodern är lagom lomhörd, och utrusta henne med en vällingflaska. Låt den mycket snälla mormodern sova i samma rum som det kelsjuka, lättväckta barnet. Låt mormodern utan hörapparat ta upp barnet och söva henne _så fort mormodern hör barnet_. Det sista är viktigt. Inga hörhjälpmedel är tillåtna. Låt mormodern erbjuda nappflaska med tråkig välling, om barnet är hungrigt.

Låt det gå en sju åtta nätter. Klart.

Nu återstår bara att se om den goda sov-effekten håller i sig, när vi är hemma igen, med en inte alls lomhörd mamma med god och mysig bröstmjölk... Annars kanske metoden upprepas - även om jag undrar om inte virusinfektionen kan undvikas vid försök två.

Inga kommentarer: