onsdag 1 december 2010

Att börja förskola och berätta om Signe

Den 1/11 ska Signe börja på förskola. Det känns ärligt talat jättebra! Jag tror det blir bra och roligt för Signe att få mer att göra än hon och jag hittar på här hemma. Sen hör det ju till saken att jag kommer ha rätt mycket tid i början av terminen, och även sen, när praktiken börjar, så kommer AB vara hemma på fredagar, och jobba hemifrån och hämta tidigare på onsdagar. Min mamma och pappa kommer, räknar jag med, hämta de andra tre dagarna, så hon kommer aldrig behöva vara där mer än vad som är roligt för henne. Och då känns det bara som en bra grej.

Vi fick hem papper häromdan, där vi bland annat ska förbereda svar på frågor till introduktionssamtalet vi ska ha med personalen. Alltså, vi ska gå dit jag och AB och prata om Signe och säga hej, innan inskolningen. Och det är inte helt lätta frågor att besvara.

Berätta lite om ert barn: Jaaaa... Jag är kass på att berätta om familjemedlemmar. Jag kan inte beskriva AB heller. Jag har ju liksom inget att jämföra med. Hon är bäst? Samma gäller Signe; jag undrar om pedagogerna verkligen tycker det är informativt att jag berättar att hon är världens bästa, underbaraste, sötaste och finaste unge?

Men ska jag säga något så är det nog att hon är aktiv, alltid varit tidig med allting, och verkar väldigt med och på och bryr sig om vad som händer runt om henne. Känslig, inte minst för sociala stämningar. En klätterapa som har ganska god koll på vad hon kan och inte kan, men ändå ådrar sig ett par bulor i veckan. Tuff som bara den när allt är bra, men börjar hon gråta för småsaker är hon antingen hungrig, törstig eller trött. (Gäller säkert de flesta barn, men är ingenting fel brukar hon aldrig börja gråta om hon ramlar eller blir av med något eller så. Så gör hon det är något fel.) Hon förstår massor, och vill väldigt gärna hjälpa till och göra det andra gör. Så; energisk, modig, social, känslig för sin omgivning.

Hur gör ni hemma i vardagssituationer (mat, toalett, vila mm): För det är ju en sån liten och avgränsad fråga... Fast det kanske det är. Signe har pappersblöjor, de byter vi när det behövs. Hon äter frukost, fm-fika, lunch, em-fika, middag och välling innan sovdags. Hon äter det mesta, men inte mjölkprodukter, och gillar korv och pasta och ketchup. (Konstigt, låter som att hon vore ett barn...) Frukt gillar hon massor. Hon sover en gång om dan, oftast vid tio till runt tolv, som regel i sin vagn, men kan sövas i famnen också.

Vad tycker ert barn är roligt att göra? Massor! Hon gillar allt som har med vatten att göra, hon gillar bollar och vagnar, hon gillar att leka med och dra runt på gosedjur, hon gillar att ta av och på sig kläder (som hon själv väljer, på sitt sätt - hon gillar inte nödvändigtvis mammaledd påklädning), hon gillar att se på teve när hon vill ta det lugnt, hon gillar att lägga pussel, hon gillar ibland att titta i böcker, gärna många samtidigt... Hon gillar när man sjunger för henne, och hon gillar att peka på saker och få veta vad de heter. Hon älskar att klättra på saker, och fara runt på nya ställen. Hon gillar alla sorters tekniska prylar, apparater och knappar. Fjärrkontroller, mobiltelefoner, allting med knappsatser... Och nycklar! Nycklar är jätteroligt.

Hur visar ert barn känslor? Öhmmm... Som folk gör mest? Nej, det är nog inget bra svar. Hon ler och skrattar när hon är glad. Hon kramas och pussas ibland, när hon känner för det. När hon blir ledsen gråter hon, blir hon arg gråter hon också men på ett annat sätt. Ibland, när hon blir besviken, lägger hon sig i en arg hög på golvet med rumpan högst. Om hon är trött och vill mysa hämtar hon sin mysfilt.

Hur brukar barnet förhålla sig till andra människor? Ja, det beror lite på hur de förhåller sig till henne. Nya människor som är glada och visar intresse pratar hon gärna med och flirtar lite med. De kan få saker också, eller så kan hon vilja ha saker av dem. Men hon är lite reserverad mot främlingar, hon vill oftast inte bli upplyft eller tagen i. En lång period, 4-9 månader, var hon väldigt tykänslig, men det har gått över sen i höstas. Andra barn är roliga, även om hon rätt ofta tar deras saker...

Har barnet blivit lämnad tidigare? Ja, hos mormor och morfar x2, och vi har en bra rutin för hur vi gör det. Ibland vill hon inte att mamman ska gå, men hon lugnar sig på några sekunder. Lite ledsen är okej att bli, men vi skulle aldrig lämna henne om hon var ledsen på allvar.

Finns det andra viktiga personer kring ert barn? Definitivt! 4 x morföräldrar. Mina föräldrar kommer förmodligen hämta några dagar i veckan, och ABs åker vi ofta till på helgerna. Så de är viktiga personer i Signes liv, alla fyra.

Hur känner ni inför att lämna ert barn på förskolan: Jag är nog mest förväntansfull. Och lite nervös. Men jag tror hon kommer ha jätteroligt.

Vilka förväntningar har ni på förskolan: Att personalen ska se och vara snälla mot Signe, och finnas där för henne. Att hon ska få göra roliga saker och ha det bra tillsammans med de andra barnen. Massa positiva förväntningar, faktiskt.

1 kommentar: