onsdag 22 juli 2009

Danderyd

Vi var på visning på Danderyds förlossning igår, direkt efter besök på Mama Mia. Och jo, det lutar åt att det är där vi ska föda, i alla fall om inget oväntat händer så att det blir jätteakut. Det tar ungefär trekvart dit med bil, jämfört med femton minuter allt som allt till Akademiska, men jag väljer det ändå. Jag kanske kommer att ångra mig under själva bilfärden, men jag tror att det är rätt beslut.

De har specialiserat sig på lesbiska par, genom "Regnbågsprojektet", ett samarbete med Mama Mia. Det innebär egentligen inget särskilt, utom att jag kan släppa all oro för homofober inom vården, och eventuella missförstånd kring vem AB är och vad hon gör där. Huruvida oron vore befogad på Ackis eller ej känns inte lika viktigt - det viktiga är att på det här sättet slipper jag ens fundera på saken.

Jag har inte blivit kränkt där (ännu). Efter de senaste ett och ett halvt åren med undersökningar, operation och insemination, och den radda av stolpskott till vårdpersonal vi träffat, vad det lättande att få komma till ett helt nytt ställe. Jag är fortfarande sjukvårdsrädd - men uppenbarligen har jag inte generaliserat all rädsla till att gälla all sjukvård. Jag tror ångesten kommer vara mycket mycket mindre om min förlossning inte måste börja med ingång 95/96 på Akademiska sjukhuset - helt klart dåliga associationer därifrån.

Det är helt garanterat att AB får stanna kvar. Det finns en säng åt henne på förlossningsrummet. Det är självklart att partnern får stanna även på BB, och om det inte blir några komplikationer under förlossningen hamnar vi inte ens på BB, utan på ett hotell. Det tycker jag är schysst. Nyförlösta familjer får bo på deras så kallade hotell-BB, som helt enkelt är ett vanligt hotell, men med barnmorskor en knapptryckning bort. Där bor man i två dygn tillsammans, och bara är med bebisen, med all tänkbar expertis i närheten. Jag har sett bilder - det ser ut som ett vanligt hotellrum. Inte en sjukhusdetalj inom synhåll.

På Akademiska, å andra sidan, får man åka hem efter 6 timmar, vilket ju definitivt har sina fördelar det också. Men jag gillar ändå hotell-BB bättre.

Och en sån sak som att _de_ ringde _oss_. Mama Mia hörde av sig till den ansvariga på Danderyd, och de hörde faktiskt av sig. En jättetrevlig, ung barnmorska ringde AB förra veckan och frågade när vi ville komma, och igår gick hon runt med oss i över en timme och svarade på alla frågor och visade allting och var jättevänlig och snäll och gjorde allt för att vi skulle känna oss välkomna.

Jag tror att jag faktiskt lyckades ställa alla frågor jag överhuvudtaget tänkt på, från avnavling till kejsarsnitt till vilka metoder de använder för att få ut moderkakan om den inte lossnar av sig självt, till smärtlindringsmetoder och parkeringskostnad. Allt, och vi fick faktiskt bra svar. Jag känner mig informerad och lugnad och trygg med att det här kommer att bli jättebra.

Lite lite ångest smög sig på, någonstans halvvägs, men det var också okej. Den fick finnas där, och jag pratade om den, och efter en stund försvann den. Dessutom fick jag denna gången prova lustgasen, och blev några korta ögonblick alldeles lycklig. Jag är vad det verkar väldigt mottaglig för droger, och hamnade i samma sorts lyckorus som när jag röker. Så vi kan konstatera att ja, lustgas kommer förmodligen användas. De hade dessutom ett stort hörnbadkar och något som gjorde mig alldeles särskilt lycklig - lustgas i badrummet! Så om bara inte vattnet gått innan vi åker iväg tror jag att det är vad jag kommer fokusera på under bilresan - bilden av att sitta i stort badkar med goddoftande oljor och sniffa lustgas. Yey!

Jag tror att det kommer att bli bra. Jag tror till och med att det kommer att bli rätt häftigt. Det känns bra att kunna tänka så.

5 kommentarer:

Nickan sa...

Det låter ju helt perfekt...mysig miljö och bra inställningar. Förstår att ni satsar på det!

Fattar dock inte varför Ackis envisas med att tjata om sitt "åka hem efter 6 timmar". Det gjorde de för 9 och 6 år sedan med...men faktum var att hemgången var helt upp till mig båda gångerna...och de jag kände då som födde ung. samtidigt med. Känns som ett tomt hot. Självklart åker man hem när det är lämpligast. Alla jag känner har även haft enkelrum. Det som varit gnälligt är det där med hur länge ens partner får sovplats...så där låter ju BB-hotell klart bättre!

C sa...

Jag tror inte Ackis skulle köra hem någon som vill vara kvar, eller försöka få någon att stanna som vill åka hem - de där 6 timmarna är väl bara en riktlinje de går efter i sin planering, typ... Men för mig känns det som en sak mindre att oroa sig för - att det är säkert att AB får vara kvar.

Eller kanske snarare, att hon verkar så välkommen och medräknad och att de räknar med att hon finns där och tänker på henne också, som en del av rutinen. Det tycker jag om - de kanske gör lika på Ackis, men de har inte lyckats förmedla det till mig på samma självklara sätt.

Kaxiga mamman sa...

Låter bra med Danderyd, det är viktigt att känna sig trygg! Och jag tror att det kan vara ganska skönt att få vila ut i en medicinskt trygg miljö ett par dagar efter förlossningen också. Det var ju det där med eftervärkar, som kan sätta in betydligt senare än sex timmar efter förlossningen!
Ackis vill att man stannar MINST sex timmar, inget med att man borde åka hem efter den tiden! Vissa kan känna sig pressade att åka hem, men då har man nog bara råkat ut för en sådan där oempatisk sköterska som tydligen finns.

Anonym sa...

precis, Ackis puttar inte ut en efter 6 timmar utan det är MINST 6 timmar. Och om man vill hem då får man säga det själv, ska ha kunnat kissa och ha ammat... För oss var det självklart att P skulle bo med oss ( fast det gick ju inte fullt ut eftersom vi hade lilla V hemma) att vi skulle få enkelrum och få stanna så länge vi ville. Jag var kvar 4 dagar...

Men jag tror också att ni gör helt rätt som väljer Danderyd. För det är det som känns bäst för er som räknas! Och så håller vi tummarna att allt går bra och efter planerna så att ni hinner dit. (Men gör ni inte det går det bra ändå tror jag.)

C sa...

Tror också det går bra ändå! Min inställning har ändrats från att vilja föda ensam i en stuga i skogen med bara AB där, till att känna att jag kan välja mellan två helt ok förlossningsavdelningar. Mycket bättre!

Nu är det nånstans på nivån att lustgasen i badrummet fäller avgörandet... :-) (Inte riktigt, men nästan.)