söndag 2 januari 2011

Sömnmönster

Vi har lärt oss några nya grejer om Signe den senaste månaden. En är att hon faktiskt har ett större sömnbehov än vi trodde förut. En annan är att om hon sover gott och länge, då får hon god aptit och äter en massa vid måltiderna - istället för att kasta i sig två tuggor och vilja ner igen. Och om hon sover och äter ordentligt, så är hon på gott humör nästan hela dan i övrigt. Istället för att ständigt smågnälla och vara lite missnöjd.

Så det finns liksom två lägen. Ett där hon somnar vid sju, åtta och sover oavbrutet(!) till sjusnåret på morgonen, och sen tar en ordentlig tupplur på enochenhalv-två timmmar mitt på dan. Då äter hon ordentligt vid frukost, lunch och middag och är glad och pigg.

Eller ett annat läge, där hon är uppe till nio, vaknar ett par gånger under natten, vaknar vid sex, sju på morgonen, sover dåligt på dan, inte äter nånting knappt, och gnäller hela tiden.

Det är kanske lätt att räkna ut vilket mammorna föredrar...

Det verkar också som att hon sover dåligt av att bli för trött. Sover hon dåligt på natten så sover hon en kort middagslur och har svårt att komma till ro på kvällen, och vaknar ofta natten som följer.

Men igår och idag har vi (hon) fått till det, med lång nattsömn och lång tupplur och en glad och munter tjej. Det är helt underbart!

1 kommentar:

Kaxiga mamman sa...

Härligt!
Man gör ofta det misstaget som förälder (jodå, även kaxiga mamman...) att tro att "ikväll när h*n somnade så sent, så kan vi nog få sovmorgon". Brukar bli tvärtom.

Eller som en väninna som skulle flyga med sin bebis. Hon tänkte att om hon hoppade över tuppluren så skulle han sova på planet. Istället svettades hon med en gallskrikande unge hela flygturen.

Hoppas att mycket sömn och bra ätning blir vardag för er!